Verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en wederopbouw vanaf 2024 gekortwiekt

Het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak- en heropbouwprojecten wordt vanaf 2024 permanent gemaakt in heel België. Op zich goed nieuws, al blijkt dat die gunstmaatregel enkel nog van toepassing is op particuliere bouwprojecten. Projectontwikkelaars vallen uit de boot, en dat is niet onbelangrijk om het sterk verouderde woningpark in België op grote schaal te kunnen moderniseren.

Situatieschets

Voor de afbraak en heropbouw van woningen was tot 31 december 2020 het btw-tarief van 21% van kracht. Sinds 1 januari 2021 (en tot 31 december 2023) geldt voor de afbraak en wederopbouw van een privéwoning echter het btw-tarief van 6% in heel België. 

Die regelgeving kwam er als gunstmaatregel in tijden van de coronacrisis. De regering wilde hier niet alleen de bouwsector mee steunen, maar ook meer mensen toegang geven tot een kwaliteitsvolle woning, alsook zoveel mogelijk verouderde woningen vervangen door energiezuinige woningen.

De gunstmaatregel kende dan ook een ruim toepassingsgebied, zodat naast particuliere bouwprojecten ook bouwpromotoren konden genieten van het verlaagd btw-tarief van 6% bij afbraak/wederopbouw van woningen of appartementen. Dit voor zover de koper voldeed aan diverse sociale voorwaarden.

In het kader van de begrotingsoefening voor 2024 bereikte de federale regering op maandag 9 oktober een akkoord inzake de verdere toekomst van het verlaagd btw-tarief van 6% bij afbraak en heropbouw. Zo blijft het verlaagde btw-tarief van 6% ook na 1 januari 2024 behouden voor onbepaalde tijd, maar uitsluitend voor projecten waarbij de aannemer rechtstreeks aan de particuliere bouwheer / natuurlijke persoon factureert. ‘Particuliere bouwprojecten’ dus, waarbij de woning gedurende minimaal 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper is.

Bouwpromotoren of projectontwikkelaars vallen uit de boot. En laat dat nu net de partijen zijn die het grote aantal verouderde woningen in België op grote schaal kunnen moderniseren. De afgeslankte gunstmaatregel is dan ook alles behalve een sterk signaal voor de modernisering van het Belgische woningpark.

Bron

Een dubbel gevoel, maar toch vooral ook een gemiste kans.

Dubbel gevoel

Als architectenkantoor staat Inarto Architecten zeer kort bij de verschillende partijen in dit debat. Mede-zaakvoerster Evi Van Rompaey blijft echter met een dubbel gevoel achter.

“Dat er duidelijkheid is over de toekomst van het 6%-tarief is op zich een goede zaak”, zegt Evi. “Zo kunnen wij als architectenbureau naar onze klant toe toch een duidelijk kostenplaatje meegeven. In de oktober-maand zijn we traditioneel toch al een tijdje aan het ontwerpen voor 2024. De kostenraming van die afbraak/wederopbouw projecten was tot dusver altijd onderhevig aan het btw-tarief. Voor onze particuliere eindklant, die een bestaande woning wil slopen om er zijn droomwoning op te bouwen, is dit dus een positief verhaal. Wat dat betreft mag de wetgeving snel geofficialiseerd worden, zodat dit deel van onze klanten zekerheid heeft.”

Evi Van Rompaey, Zaakvoerder Inarto Architecten
Evi Van Rompaey

Er is echter ook een keerzijde, helaas. Helemaal tevreden kan een architectenkantoor als Inarto Architecten dan ook niet zijn. Een verklaring daarvoor vindt Evi op verschillende fronten.

“In de eerste plaats is het een gemiste kans om de Belg een sterk signaal te geven, want vergis u niet: in België zijn heel wat verouderde woningen. Er ligt dan ook heel wat werk op de plank als we ons woningpark drastisch willen moderniseren. Door de bouwpromotoren uit te sluiten van het gunsttarief en de verkoop van afgebroken en heropgebouwde woningen weer terug te brengen tot het 21%-tarief, haal je de angel toch uit die inhaalbeweging. En dit nog voor die beweging goed en wel begonnen is.”

“Daarnaast klaart de hemel boven de brede bouwsector op deze manier ook niet op. Orderboekjes van aannemers zouden sneller gevuld kunnen geraken wanneer de bouwpromotoren gestimuleerd zouden worden om de schouders te zetten onder de modernisering van het Belgische woningpark. Dat hier het laatste nog niet over gezegd is en dat de volgende regering dit dossier wellicht opnieuw voorgeschoteld krijgt, lijkt een zekerheid te zijn”, besluit Evi. 

Vragen over jouw sloop/wederopbouwproject? 

Neem contact op met onze architecten.